Процес клінінгу супроводжується дотриманням певних правил, що безпосередньо відноситься і до прибирання приміщень. Щоб клінінг був оперативним, ефективним і якісним, потрібно використовувати відповідний зручний і сучасний інвентар. Його розрізняють за призначенням: для чищення різних поверхонь, зовнішніх елементів будівель, для приміщень та навколишньої території.
Правильне використання інвентарю та спеціального технічного обладнання набагато скоротить час клінінгу приміщень, підвищить його якість, збільшить продуктивність праці і значно економить кошти на покупку нового інвентарю.
У розпорядженні сучасного клінера повинні бути:
- ганчірки і серветки з якісних матеріалів для чищення різних типів поверхонь;
- візки для прибирання, які значно економлять час процесу збирання. Вони являють собою конструкцію з наявністю двох відер. У таких візках зазвичай знаходяться ємності і кошики для різноманітних серветок, щіток, губок, чистяще-миючих засобів та інших речовин;
- мопи з насадками, а також системи віджиму.
- інший інвентар: для металевих поверхонь, виробів дерева або пластика - спеціальні поліруючі серветки, губки і щітки; для санвузлів - вантузи, кошики для білизни, йоржики для унітазів; для мийки вікон і дзеркальних поверхонь - губки, скребки, телескопічні трубки та інше.
Варто згадати про професійні клінінгові набори для різних типів приміщень: як правило, вони мають відмінності в залежності від типу об'єкта: на промислових і харчових підприємствах, в лікарняних і дошкільних установах, в готелях і торгових центрах вони будуть відрізнятися своєю комплектацією. Але загальною для всього прибирального інвентарю буде його загальноприйнята колірне маркування. Воно дозволяє використовувати ті чи інші пристосування і засоби в різних зонах приміщення.
Система кольорового маркування ділить інвентар для прибирання на кілька кольорів: червоний, синій (блакитний), зелений і жовтий. На ці колірні зони ділиться площа приміщень для прибирання, а необхідний інвентар, інструменти, матеріали і засоби вибираються відповідно до них.
- Червоний колір означає, що даним інструментом наводять чистоту в приміщеннях, які відрізняються сильним бактеріальним забрудненням. Це туалетні кімнати, підлоги у ванній, м'ясні цехи, кімнати з брудною білизною і відходами, санітарні приміщення в медичних установах. Такі приміщення вимагають особливого підходу до їх санітарного стану і прибирання.
- Зелений колір маркування - це прибирання виробничих приміщень, барних стійок, кухонних столів, овочевих цехів - в загальному, місць виготовлення, зберігання і споживання харчових продуктів. В охороні здоров'я інвентар зеленого кольору застосовується для прибирання перев'язувальних і маніпуляційних кабінетів.
- Синє або ж блакитне маркування - для зон з мінімальним ризиком і низькими санвимогами: для офісів, вітрин, прийомних, вестибюлів, зон ресепшена, готельних номерів, зон відпочинку, навчальних приміщень і всіх меблів в загальному. У медицині інструменти з синім маркуванням служать для клінінгу палат, коридорів і ординаторських.
- Жовтий колір вказує на інвентар, призначений для прибирання спортивних залів, загального клінінгу ванних і туалетних кімнат, для складських і підсобних приміщень, раковин. У клінінг об'єктів харчової промисловості жовтий колір - для прибирання цехів з виробництва хлібобулочних виробів. У медицині жовте маркування означає прибирання процедурних кабінетів.
Інвентар для прибирання після клінінгу обов'язково чиститься і при необхідності дезінфікується, зберігається окремо в залежності від маркування в спеціальних нішах або шафах для інвентарю
Кольорове маркування дозволяє ефективно використовувати інвентар в будь-яких типах приміщень, уникаючи при цьому перенесення забруднення, псування продуктів, а також зараження різними захворюваннями. Інвентар, кодований за кольорами, допомагає підтримувати необхідний рівень гігієни в будь-якому приміщенні.